2011

Osman Gazi ve Kuruluş Sempozyumu/ 27 Temmuz 2011

Yalova Belediyesi, Osmanlı Devleti’nin Yalova’da kurulduğu iddiasını savunarak ‘1302 Osmanlı Parkı’nı hizmete açtı. Park, içinde Osman Beg Anıtı ve Osmanlı Çeşmesi bulunduruyor. Prof. Dr. Halil İnalcık’ın iddialarına dayanarak yapılan bu parkın açılışı törenle gerçekleştirildi. Heykeltıraş Ümit Öztürk tarafından tasarlanan 5,5 metrelik Osman Beg Anıtı da açılış programında yer aldı. Sağlık sorunları nedeniyle Halil İnalcık katılamadı, ancak gönderdiği mesajda Osmanlı Devleti’nin 1302’deki Bafeus Savaşı’yla kurulduğunu vurguladı.

Açılış programına Yalova Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer ve Belediye Başkanı Yakup Koçal’ın yanı sıra birçok kurum müdürü, daire amiri ve vatandaş katıldı. İnalcık’ın gönderdiği mesajda Osman Gazi’nin başarıları ve 1302’deki zaferin Osmanlı Devleti’nin kuruluşu anlamına geldiği belirtildi. Başkan Koçal ise tarihsel önemine vurgu yaparak, parkın bu iddiayı canlandırdığını ifade etti.

Programın ardından  “Osman Gazi ve Kuruluş Paneli” düzenlendi. Panel, Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal’ın oturum başkanlığında gerçekleşti. Prof. Dr. Özer Ergenç, Osman Gazi’nin Bir Hanedan Kurucusu Olarak Liderliği ve Karizması kousunu ele aldı. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Osman Gazi’nin Yalakova Zaferi ve Siyasal Sonuçları üzerine bir sunum yaptı. Doç. Dr. Hülya Taş, Osman Gazi Dönemindeki Ahilerin Kuruluşa Katkıları konusuna odaklandı. Prof. Dr. Hatice Şahin, Osman Gazi Döneminin Edebi ve Kültürel Özellikleri’ ni değerlendirdi. Melek Gençboyacı ise Osmanlı Kuruluş Dönemine Ait Vakfiyeler ve Bildiriler konusu hakkında bilgi verdi. Panel, Raif Dinçkök Merkezi’nde düzenlendi.