2023

Osman Gazi’den Atatürk’e Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Yalova / 27 Temmuz 2023

Yalova’da, “Osman Gazi’den Atatürk’e Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Yalova Sempozyumu” düzenlendi. İl Özel İdaresi, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi ve Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle gerçekleşen sempozyum, Osmanlı’nın devlet statüsünü kazandığı Bafeus Savaşı’nın ardından 27 Temmuz 1302’de Yalova’da düzenlendi. Bu sempozyum, tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın anısına yapıldı.

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’in açılış konuşmasında, 2009’dan bu yana devam eden sempozyum dizisinin Halil İnalcık ile başladığı ve ilk konunun Osmanlı’nın kuruluş tarihi olduğu belirtildi. Soygüzel, Halil İnalcık’ın ölümünden sonra da İnalcık’ın bilimsel geleneğini sürdürmek ve anısını yaşatmak adına bu organizasyonları düzenlediklerini vurguladı. Bugüne kadar düzenlenen toplantılardan derlenen makalelerden oluşan dört kitap yayınlandığı, bu toplantının ise Cumhuriyetimizin 100. yılı ve Yalova’ya odaklandığı, aynı zamanda Osman Gazi’den Atatürk’e uzanan bir çizgiyi ele aldığı belirtildi.

Sempozyumun ilk oturumunda Prof. Dr. Yusuf Erdoğlu, Osman Gazi’nin 1302’deki Yalova çıkarmasının ardından bölgenin aktif kullanımına dair bir konuşma yaptı. Gün boyunca devam eden oturumlarda Prof. Dr. Özer Ergenç, Prof. Dr. Seçil Karal Akgün, Prof. Dr. Hatice Şahin, Prof. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu, Doç. Dr. Selçuk Seçkin, Doç. Dr. Gürhan Yellice, Doç. Dr. Mine Ersevinç, Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan, Doç. Dr. Fevzi Çakmak, Öğretim Görevlisi Cihan Yalvar ve Muhsin Sevencan konuşmacı olarak katıldı