2009

Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Tarihi Sempozyumu / 27 Temmuz 2009

Yalova Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen “Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Tarihi Sempozyumu,” tarih ve kültür alanında önemli bir platform oluşturarak, Osmanlı Devleti’nin kuruluş tarihine odaklanan birçok akademisyeni ve uzmanı bir araya getirdi.

Sempozyum, Yalova Valisi Mehmet ERSOY, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Niyazi ERUSLU ve Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali DOĞRAMACI, Yalova Belediye Başkanı Yakup B. KOÇAL, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin ŞİMŞEK, Prof. Dr. Halil İNALCIK, birçok üniversite rektörü ve akademisyenin katılımıyla gerçekleşti.

Sempozyumun açılışında konuşan katılımcılar, Osmanlı Devleti’nin temellerini oluşturan önemli tarihi olayları ve bu sürecin detaylarını ele aldılar. Özellikle, Prof. Dr. Halil İnalcık’ın vurguladığı gibi, Osmanlı Beyliği’nin devlet statüsünü 1302 yılında Yalova’da gerçekleşen Bafeus (Koyunhisar) Savaşı ile kazandığına dikkat çekildi.

Sempozyumun değerlendirme oturumunda ise Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu, Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ali Rıza Abay, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Serdar Bedii Omay, ve Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, sempozyumun önemini vurgulayarak görüşlerini paylaştılar.

Sempozyumun sona erişini takiben, Thermallium Wellness Park Hotel’de gerçekleştirilen konserde “Sultan Bestekârlardan Seçme Eserleri” seslendirilerek, etkinlik tamamlandı.